برای سفید کردن دندان چه کنیم؟ حدود ۱۸ درصد افراد میگویند که معمولا در هنگام عکس گرفتن سعی میکنند دندانهایشان را پنهان کنند. بیشتر آنها از رنگ زرد دندانهایشان ناراضیاند و خجالت میکشند. امروزه داشتن دندانهای سالم و زیبا اهمیت زیادی دارد و به همین خاطر است که تعداد کسانی که از سفیدکنندههای دندان استفاده میکنند یا برای سفید کردن دندانهایشان به دندانپزشک مراجعه میکنند هر روز بیشتر و بیشتر میشود. دندانهای شما اولین چیزی است که به چشم دیگران میآید. وقتی کسی که برای اولین بار شما را میبیند، متوجه زردی دندانهایتان شود، این پیام به او ارسال خواهد شد که شما مراقب سلامت خود نیستید. چه کسی هست که دوست نداشته باشد دندانهایی سفید و براق داشته باشد؟ درمان زردی، سیاهی و جرم دندان از سنین نوجوانی به بعد به دغدغه ی اصلی بسیار از آدم ها تبدیل می شود. اما چه راه هایی برای سفید کردن دندان یا به عبارتی درمان زردی، سیاهی و جرم دندان به طور طبیعی و در خانه وجود دارد؟ آیا کسی هست که دوست نداشته باشد لبخندی زیبا با دندانهای سفید و درخشان داشته باشد؟ بهترین راه سفید کردن دندان برای سلامت و زیبایی چیست؟
چرا دندان ها زرد میشوند؟
دندانها به دلیل لکههایی که روی سطح دندان (مینا) و همچنین در بخش پایینتر ساختمان دندان ایجاد شده و گسترش پیدا میکنند، زرد یا حتی قهوهای رنگ میشوند. رویهی سفید یا همان مینای دندان، سفت و سخت است. زیر مینای دندان، مادهای به رنگ قهوهای کمرنگ وجود دارد که به آن عاج میگویند. اگر مینای دندان نازک شود، عاج دندان نمایان میشود که در میان بزرگسالان شایع است. خرابی دندان از تباهی مزمن بافت سخت دندان ناشی میشود که به دلیل اسید یا chelation، بدون دخالت باکتریایی، از سطح دندان زدوده شده است. اما علت نازک شدن مینای دندان چیست؟ عواملی چون افزایش سن، ژنتیک و مصرف غذاهایی که باعث پوسیدگی یا لک شدن دندان میشوند، از دلایل نازک شدن مینای دندان است. بسیاری از عادات ناسالم میتوانند ریسک بیماریهای لثه را نیز افزایش دهند.
هرچند منطقی نیست که انتظار داشته باشیم دندانهایمان با بالا رفتن سن، همچنان سفید و درخشان باقی بمانند، اما میتوانیم از عواملی که تغییر رنگ دندانها را تسریع میکنند اجتناب کنیم.
برخی از دلایل زرد یا تیره شدن دندانها عبارتند از:
- نوشیدن چای یا قهوه
- سیگار کشیدن
- نازک شدن مینای دندان به دلیل بالا رفتن سن
- تغذیهی نادرست که شامل مصرف بیش از حد غذاهای فرآوریشده با محتوای اسیدی بالاست مانند بعضی از انواع نوشیدنیها، شکلات یا گاهی برخی میوهها. حتی بعضی از مکملها نیز به دلیل دارا بودن اسید، نازک شدن مینای دندان را تشدید میکنند.
- خشکی دهان (کم بودن بزاق دهان یعنی محافظت ضعیف از مینای دندان)
- با دهان نفس کشیدن و بسته بودن راههای هوایی بینی که باعث کاهش بزاق شده و اجازه نمیدهند دهان و دندانها مرطوب بمانند
- مصرف آنتیبیوتیک
- مصرف بیش از حد فلوراید، مخصوصا اگر این عادت از کودکی شروع شده باشد
- عوامل ژنتیکی.
۱ - خمیر جوش شیرین و پراکسید هیدروژن
با مخلوط کردن یک قاشق چای خوری جوش شیرین، با پراکسید هیدروژن در یک ظرف کوچک یک خمیر نازک درست کنید، از مسواک نرم برای مالیدن خمیر روی دندان استفاده کنید، و به آرامی به مدت ۲ دقیقه مسواک بزنید سپس بشویید ،و با خمیر دندان به طور منظم مسواک بزنید.
روش درست استفاده از جوششیرین برای سفید کردن دندانها این است که طبق روال معمول، اول دندانها و مخصوصا پشت آنها را به خوبی مسواک بزنید. جوششیرین مادهای زبر است، مانند کاغذ سمباده، بنابراین حتما مقدار کافی هیدروژن پروکسید با آن ترکیب کنید تا به مینای دندانهایتان آسیب نزند. این نکته بسیار مهم است چون مینای دندان قابلترمیم نیست. خمیری که درست میکنید باید از کِرِم هم نرمتر باشد. این خمیر را حدود ۳۰ ثانیه روی دندانهایتان بمالید و سپس به خوبی آبکشی کنید.
۲ - خمیر روغن نارگیل
شستشوی دهان با روغن، به لطف افراد مشهوری مانند گوئینت پالترو و شایلن وودلی که این کار را انجام میدهند، بسیار متداول شده است. وین پری، مدیر عامل و رئیس توسعه محصول Greensations (برندی که فقط محصولات کاملا طبیعی میفروشد) میگوید: روغن نارگیل حاوی اسیدهای چربی است که وقتی با بزاق انسان تماس پیدا میکنند، به آنزیمهای سفید کننده دندان تجزیه میشوند. ترکیب بزاق شما و این اسیدهای چرب، یک مولکول اکسیژن تولید میکند که لکه روی دندان را برطرف میکند. این رادیکال آزاد که اکسید شده، یک واکنش شیمیایی ایجاد میکند که لکه ها را با مسواک زدن و شستشو از بین میبرد. اما چرخاندن روغن در دهان بمدت ۲۰ دقیقه، برای همه خوشایند نیست. پری به جای آن یک دستور خمیر روغن نارگیل را که بسیار هم ساده است پیشنهاد میکند: اول، یک فنجان روغن نارگیل را گرم کنید تا مایع شود سپس دو قاشق چایخوری جوش شیرین و ۵ تا ۱۰ قطره اسانس طبیعی نعناع به این مایع اضافه کنید و مخلوط کنید. این نعناع، خاصیت خوشبو کنندگی و ضد میکروبی دارد و لثههای شما را سالم نگه میدارد.۳ - استفاده از سرکهی سیب
یک راه سفید کردن دندان استفاده از سرکه سیب است حتما با خواص سرکه سیب آشنا هستید. سرکهی سیب یک آنتیباکتریال طبیعی است که دهان و دندان را تمیز میکند، پس منطقی است که بتواند لکههای سرسخت روی دندانها را هم از بین ببرد. سرکهی سیب مخصوصا در پاک کردن لکههای ناشی از قهوه و نیکوتین بسیار مفید است. مطالعات نشان داده است سرکهی سیب بهعنوان یک سفیدکنندهی طبیعی میتواند به خوبیِ محصولات تجاری لکههای روی دندانها را از بین ببرد. بعضیها میگویند بعد از استفاده از سرکهی سیب، دندانهایشان طوری به نظر رسیده که انگار آنها را بهطور حرفهای و با مراجعه به دندانپزشک سفید کردهاند. راز سرکهی سیب چیست؟ سرکهی سیب حاوی ترکیباتی مانند اسید استیک، پتاسیم، منیزیم، پروبیوتیکها و آنزیمهایی است که میکروبها (باکتریهای مضر و خطرناک) و جرمها را نابود و همزمان رشد باکتریهای مفید یعنی همان پروبیوتیکها را تسریع میکند. از آنجا که سرکه سیب بهطور طبیعی خاصیت اسیدی دارد، پلاک یا سایر مواد چسبیده به دندانها را تجزیه میکند. PH سرکه سیب لکههای دندان را از بین میبرد و آنها را سفید میکند. کلید مؤثر بودن استفاده از سرکه سیب برای سفید کردن دندانها این است که بهطور مستمر از آن استفاده کنید؛ باید حداقل یک ماه مداوم از آن استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بهدست بیاورید. اما مواظب باشید؛ چون سرکه سیب نوعی اسید است که اگر زیاد از آن استفاده کنید یا سفت و سخت آن را به دندانها بمالید به مینای دندانتان آسیب میزند. سرکه سیب را حدود یک دقیقه با انگشت روی دندانها بمالید، سپس با آب یا دهانشویهی هیدروژن پروکسید دهانتان را آبکشی کنید. بعد از استفاده از سرکه سیب باید مجددا با خمیردندان معمولی دندانها را مسواک بزنید و دهانتان را خوب آبکشی کنید. بهتر است از خمیردندان بدون فلوراید استفاده کنید.۴ - مسواک زدن با خمیر پودر زردچوبه برای سفید کردن دندان
یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه ارگانیک و کمی آب را در یک ظرف کوچک مخلوط کنید، تا یک خمیر نازک ایجاد شود، از مسواک نرم برای مالیدن خمیر روی دندان استفاده کنید و به آرامی به مدت ۲ دقیقه مسواک بزنید مراقب باشید که پاشیده نشود، زیرا می تواند همه جا رارنگی کند! با آب بشویید و پس از آن با خمیر دندان به طور منظم مسواک بزنید .۵ - پوست لیموترش یا پرتقال
یکی از راه های سفید کردن دندان ها استفاده از پوست پرتقال یا لیمو ترش است درست مانند سرکه سیب، پوست مرکباتی چون لیموترش، پرتقال یا عصارهی لیموترش که حاوی اسیدهای مفید است نیز در سفید کردن دندانها مؤثرند. این مرکبات بهطور کلی بسیار پرخاصیت هستند اما اگر بیش از حد مصرف شوند، خاصیت اسیدی زیاد آنها ممکن است به مینای دندان آسیب بزند. بعد از استفاده از پوست لیموترش یا پرتقال روی دندانها، همیشه دهانتان را به خوبی آبکشی کنید تا به عوارض آن دچار نشوید. برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، از دهانشویهی هیدروژن پروکسید استفاده کنید.۶ - توتفرنگی و خوراکیهای سالم دیگر
یکی از راه های سفید کردن دندان ها استفاده از توت فرنگی است گفته میشود بعضی افراد مشهور دندانهایشان را با خوراکیهای سالمی مثل توتفرنگی سفید و درخشان میکنند. توتفرنگی حاوی آنتیاکسیدانهای مفید و ترکیبات دیگری است که برای سلامت دندانها مفید است. اما این تنها توتفرنگی نیست که با بالارفتن سن به حفظ ظاهر دندانهایتان کمک میکند بلکه کیفیت تغذیهی عمومیتان نیز ارتباط تنگاتنگی با سلامت دندانهایتان دارد. غذاهایی که کمک میکنند لثه و دندانها قوی و سالم بمانند و از بیماریها و علائم سالخوردگی دور شوند شامل موارد زیر است:- منابع کلسیم مانند ماست یا شیر
- غذاهای سرشار از منیزیم و پتاسیم مانند سبزیجات برگ تیره، سیب یا گلابی
- تخممرغ محلی
- قارچ
- سیب زمینی شیرین، هویج و کدوحلوایی
- کرفس
- مغزهایی مانند گردو و بادام